Pelinul
Pelinul este medicinala aromata din care se prepara un tonic amar, emanagog si antihelmitic, colagog, antibacterian, antiseptic, schizoticid. La proprietatile amare ale pelinului trebuie considerat si un efect colotrop, stimularea functionalitatii vezicii biliare, ceea ce contribuie la imbunatatirea starii generale.
Actiunea sa pe caile gastro-intestinale este complexa, infuzia de pelin facand curatenie generala – distruge inclusiv viermii intestinali. In mod curent, pelinul este intrebuintat in afectiuni precum edeme renale, anorexie, gastrite hipoacide, hemoroizi, constipatii, rani cu dificultati de vindecare, oxiuraza. Infuzia de pelin este indicata si in tratamentul ficatului si al bilei.
Nu trebuie trecut cu vederea nici rolul pelinului in tratarea diabetului, aceasta planta avand si calitati depurative.
Pelinul stimuleaza capacitatea de rezistenta a organismului fiind indicat in tratamentul unor boli infectioase ( gripa, pneumonii ).
Preparatele de pelin sunt, in general, de uz intern, dar au si intrebuintari externe – pentru tamponari, spalaturi, bai in cazul unor plagi, rani ulcerand, pecingini.