Bioflavonoidele
Bioflavonoidele, denumite si vitamina P, au proprietati asemanatoare vitaminelor, sunt antioxidante puternice, care reduc riscurile pentru multe afectiuni. Le regasim in mari cantitati in legume, in timp ce la flori sau fructe sunt responsabile de reflectarea unei culori specifice fiecareia. De exemplu, bioflavonoidul citron este cel care determina culoarea galbena a lamaii. Aceste combinatii sunt concentrate in coaja majoritatii fructelor si legumelor, iar o cantitate mare se gaseste si in bauturi precum ceaiul, cafeaua, vinul sau berea. Intrucat acestea se gasesc din abundenta in fructe, legume sau bauturi, in ratia noastra zilnica putem include circa un gram de bioflavonoide in forma naturala. Aceasta cantitate este suficienta in cazul utilizarii unei cantitati suplimentare de vitamina C, de asemenea, cu proprietati antioxidante.
"Flavonoidele se gasesc, de regula, in plante si dau culori de la galben la albastru inchis. Orientativ, putem spune ca florile, cu cat sunt mai colorate, cu atat cuprind mai multe flavonoide. Flavonoidele reprezinta un important principiu activ si se gasesc din belsug in coaja si pulpa citricelor, in hrisca, paducel, Ginkgo biloba, armurariu, troscot, piper de balta. O categorie aparte de flavonoide, antocianozidele (care dau nuantele roz, rosu, violet, albastru), avand o eficienta antioxidanta sporita, apar in florile de nalba, albastrele, trei frati patati s.a., dar mai ales in fructe de culoare inchisa: afine, coacaze negre si struguri negri. Macesele sunt remarcabile prin asocierea flavonoidelor cu un bogat continut in vitamina C si multe alte vitamine. Pe langa efectul antioxidant, flavonoidele au si efect diuretic", subliniaza dr Dorin Dragos, medic primar de medicina interna, specialist in medicina alternativa, de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
Din randul suplimentelor alimentare, antioxidantii - vitaminele A, C si E - sunt foarte la moda si nu intamplator efectul lor in organism este extrem de important. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi de oxigen (oxidantii), substante instabile care distrug celule din organism, le deregleaza functionarea si favorizeaza aparitia bolilor. Oxidantii sunt generati de reactiile chimice normale din organism si sta in puterea noastra sa combatem actiunea lor necrutatoare, altfel spus, oxidarea, cunsumand fructe si legume, surse bogate in antioxidanti. Vitamina C sau acidul ascorbic este un puternic antioxidant din care organismul, din pacate, nu-si poate face depozite. De aceea nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatie, doza zilnica recomandata fiind de 60 mg. Pentru ca oxidantii sa nu-ti dea batai de cap, Biborteni a lansat Limo, o limonada gata preparata cu apa minerala decarbogazificata partial, suc si pulpa de lamaie. Disponibila in variantele de 0,5 si 1,5 litri, Limo abunda in vitamina C, nu contine coloranti si are termen de valabilitate de trei zile din momentul deschiderii sticlei. Cu Limo e placut sa neutralizezi radicalii liberi. In sala de sport, pe terenul de tenis sau in pauza de masa, limonada te improspateaza, iti da energie si pofta de viata.
PRECAUTIE. Formele de bioflavonoid care in mod natural se intalnesc in coaja fructelor si legumelor nu sunt periculoase. Daca doriti sa consumati cantitati suplimentare, care se comercializeaza prin intermediul farmaciilor, trebuie sa consultati medicul. Cel mai bine este sa consumati bioflavonoidele in forma lor naturala, nu sub forma de suplimente produse industrial