Picolinat de Crom
Picolinat de Crom este un mineral indispensabil pentru procesele metabolice ale organismului nostru, avand un rol important in fuctionarea normala o sistemelor si aparatelor corpului uman.
Cromul se gaseste din abundenta in produsele alimentare naturale drojdia de bere, carne, cartofi, branzeturi, condimente, melasa, cereale, fructe si legume proaspete, apa de la robinet nededurizata (insa este bine sa nu o consumati nefiarta). Cromul se mai poate procura din suplimentele alimentare pe care le gasiti in farmacii. De asemenea gatitul in vase de inox pastreaza continutul in crom al mancarurilor.
Necesarul zilnic de crom al organismului este destul de mic, astfel ca o dieta variata asigura o cantitate de crom suficienta pentru buna functionare si derulare a proceselor metabolice.
In general cromul din alimente este bine tolerat de organism si de asemenea mesele obisnuite asigura o cantitate optima de crom. Totusi, in cazul celor care fac exces in administrarea supimentelor de crom pot sa apara unele efecte adverse, rare ca :
- afectarea rinichilor, ficatului, inimii (deregleaza ritmul cardiac – aritmii), sistemului nervos
- expunerea profesionala la crom pe cale inhalatorie si nu numai creste riscul de aparitie a cancerului pulmonar
- scaderea glicemiei prin introducerea in exces a glucozei in celule
- cresterea riscului afectiunilor cutanate.