Glutation
Glutationul sau “proteina vietii”, este o polipeptida bioactiva cu functie de coenzima, prezenta in aproape toate celulele organismului uman, dar sintetizata in ficat din aminoacizii cisteina, glutamina si glicina. Ficatul depoziteaza cea mai mare cantitate de glutation in organism. In concentratii mari, glutationul se gaseste si in splina, rinichi, pancreas, cornee. Nivelul celular al glutationului este stimulat de acidul alfa lipoic, glutamina, colostru, seleniu si vitaminele C, B6 si B2. Capacitatea antioxidanta a vitaminelor C, E si a coenzimei Q10 depinde de nivelul de glutation din organism. Glutationul redus este forma cea mai activa (contine tripeptide cu greutate moleculara mica). Glutationul imbunatateste si mentine capacitatea de detoxifiere a ficatului reducand absorbtia si favorizand eliminarea din organism a substantelor nocive cu potential cancerigen: hormoni in exces, enzime proinflamatoare, xenobiotice (metale grele, fum de tigara, alcool, pesticide, fungicide, coloranti si aditivi alimentari, droguri, bacterii, virusuri, detergenti, grasimi vegetale hidrogenate, nitrozamine). Glutationul redus este forma cea mai eficienta a glutationului, esential in sustinerea functiilor hepatice. In plus, glutationul este unul dintre cei mai puternici si importanti antioxidanti ai organismului, actionand si la nivel cerebral datorita capacitatii de a traversa bariera hemato-encefalica. |