Beta Caroten
Beta carotenul este un compus organic caracterizat prin pigmentul portocaliu si care este cea mai simpla forma de caroten vegetala. Organismul uman foloseste Beta carotenul pentru a sintetiza si converti vitamina A, fapt pentru care, in literatura de specialitate se mai numeste si Provitamina A.
Fata de celelalte oligoelemente, beta carotenul are proprietatea de a se absorbi in proportiile cele mai mari (9-22%) insa acest aspect poate varia in functie de o serie de factori precum cantitatea si calitatea beta carotenului ingerat (de exemplu cel aflat in vegumele si fructele crude, fata de cel sintetic medicamentos).Totodata, aceste valori pot varia in functie de substantele de asociere precum cantitatea si calitatea uleiurilor si grasimilor ingerate simultan cu beta carotenul. De exemplu, grasimile de origine animala inhiba absorbtia de beta caroten, in timp ce uleiurile vegetale, de prima presa (presate la rece) o stimuleaza si accelereaza sinteza vitaminei A.
Consumul excesiv de beta caroten se poate solda cu efecte secundare. Cel mai frecvent dintre acestea este carotenodermia, o conditie fizic inofensiva, dar care se manifesta prin coloratia portocalie, puternica la nivelul tesutului epidermic ce decurge din depunerea de carotenoide in stratul superficial al acesteia.
Supradojajul de beta caroten sintetic din medicamentatia tratamentelor bolilor cronice a fost asociat cu riscul aparitiei cancerului pulmonar si a hemoragiilor cerebrale, in mod special in randul fumatorilor si/sau persoanelor cu un istoric al expunerii la asbest. Acest aspect se explica prin depozitarea excesiva a carotenoidelor la nivel vascular, pulmonar si hepatic. In aceste conditii, organismul uman isi pierde temporar capacitatea de conversie si absorbtie a vitaminei A, chiar si in cazul carentei acesteia. Consumul excesiv de beta caroten alimentar sintetic, care se regaseste intr-o serie foarte larga de alimente de larg consum, poate duce la saturarea capacitatii ficatului de stocare a vitaminelor liposolubile precum viramina A, D si E, astfel incat acestea nu se mai sintetizeaza, accelerand carentele vitaminice si afectiunile derivate.